Kávási tábor tudnivalókK Á V Á S I   B O R O N A P I N C E    T A P A S Z T Ó T Á B O R


Kávás Zalaegerszegtől 12 km-re található zsákfalu, fantasztikus örökséggel. A település a legenda szerint 7 domb közé települt, védett kis mikroközösséget létrehozva. Ezen a helyen elterjedt a szőlős gazdálkodás, a dombok kedvező fekvésének köszönhetően jó minőségű fűszeres fehér borokat készítenek ma is. A borona pincék, melyekből több mint 30 a mai napig létezik, használatban van, de sajnos az állaguk egyre romlik. Ezeket az épületeket a régiek még borona szerkezettel építették meg, a falakat rendszeresen sárral tapasztották, de sajnos mára már elfelejtette a ma embere, hogyan kell ezzel a nemes anyaggal bánni. A tábor arra hivatott, hogy megidézzük a régiek tudását, megismerkedjünk a vályogozással, tapasztással és a munkánkkal lassítsuk ezeknek a Zala megyében egyedül álló akár 200-300 éves pincéknek az erózióját.

A tábor nem csak munkáról fog szólni, hiszen a fizikai fáradtságot ellensúlyozza az esti szellemi munka: Este előadást tart Ekler Károly építész, Szényi Zoltán festőművész, valamint beszélgetésre, szalonnasütésre, strandolásra lesz mód.

Az építőtábor időtartama: 2013.aug.12-18-ig

Az építőtábor célja:

- a helyi védettség alatti boronapincék környezetében a csapadék vizek elvezetésének biztosítása, a bejárati oldal teljes hosszában ( ha lehetséges) az eredeti kivitelezésű pitvar helyre állítása. ( lásd Kávás tájházak), a másik három oldalon cserép ill. téglasor fektetése

- a pince külső oldalfalának sározása (a megjelölt épületeken, amennyiben a tábori létszám és a munkavégzés sebessége engedi)

A munkavégzés helye: Kávást szegélyező 7 domb boronapincéinek egy része

Érkezés: Augusztus 12-én reggel, 7,30kor a kávási Kulcsosházban találkozó.

Tervezett napi munkarend:

Ébresztő 6,30-kor 
Reggeli: 7,00
Munkakezdés: 8,00

Ebéd: 12,00-13,30 (amennyiben este nem lesz konkrét program, lehet hosszabb a szieszta ideje, az estébe nyúló hosszabb munkaidő rovására)

Munka befejezés:16,30 (függ az esti programtól)

Résztvevők: 
Széchenyi Építőipari Szakközép iskola hallgatói a lista szerint
Egyetemisták, falubeliek, kaláka kedvelők

Szállás: Kávás, Kulcsos Ház, térítés nélkül. Vannak ágyak, de helyhiány esetén matracokra lesz szükség.

Ellátás: a boronapince tulajdonosok vendégül látják az építőtábor részvevőit, a Kulcsos Ház konyhájában elkészített étellel. Reggeli, ebéd, vacsora.

Az építőtábor idejére esténként kulturális műsorokat is tervezünk, melyek természetesen nyilvánosak a falunk minden érdeklődője számára:

- nép építészeti kultúráról előadás (Ekler Károly építész, KKE)
- festészetről előadás (Szényi Zoltán festőművész)
- tábortűz, szalonnasütés
- építőtáborozók és a kávási-zalaszentgyörgyi fiatalok találkozója
- zenei előadás (…)
- strandolás a Borostyán tónál

Mindenki hozzon magával:

- hálózsák
- szúnyogriasztó- polifoam matrac
- elemlámpa
- fürdőruha
- munkaruha
- hálózsák- szúnyogriasztó
- polifoam matrac
- elemlámpa
- fürdőruha
- munkaruha

- munkás cipő (acélbetétes bakancs, bakancs ha van)
- munkás kesztyű
- naptej

Kapcsolattartás:

Fekete László 

Kávás Polgármestere
tertraeder@t-online.hu
+36 20 946 4500

Kozma Zsuzsanna 

építész
kozma.zsuzsanna.arch@gmail.com
+36 30 574 9181


2013-07-29

Alakul a kávási kaland! Még lehet jelentkezni! Van még hely! Akinek van kedve jönni, már ne gondolkozzon sokáig, hanem mondjon igent. Nem fogjátok megbánni.:))

Azt kérném minden jelentkezőtől, hogy írjon nekem e-mailt a kozma.zsuzsanna.arch@gmail.com címre és írja meg, hogy mikor érkezik, telefonszámát, elérhetőségét, hogy tudjunk számolni a személyes jelenlétetekkel.

2013-07-31

Kérném, hogy aki jön, küldje el nekem az e-mail címét, mert készíteni fogok egy levelező listát, amin mindenki mindenkivel könnyen meg tudja majd osztani a hasznos információkat, itt el küldök minden tudnivalót is nektek. Az indulásról: a falugondnok fogja a kis csapatot kivinni Kávásra. Előreláthatólag 1/4 8kor lesz találkozó a Széchenyi Iskola bejáratánál, innen indulunk egy kisbusszal Kávásra. 

Fontos lenne a hétfő reggeli pontos érkezés, mert reggel 8kor munkavédelmi oktatásban lesz része a táborlakóknak, amit Déri Miklós fog tartani nekünk.

Addig is kellemes nyarat kívánok mindenkinek! 

szeretettel,

Kozma Zsuzsanna