ÖSSZKÉP Kecskeméten - Kemence építésEgyetemistákkal minden második csütörtökön összejöttünk, hogy beszélgessünk arról, hova tart a világ, mi a szerepünk a haladásban, mint ember és mint építész. Beszélgettünk az önfenntartásról, a biogazdálkodásról, permakultúráról és természetesen a környezettudatos építésről.

Tapasztaltuk, hogy általában az elméleti közösségek megmaradnak a steril négy fal között ha nem nem viszik át a tudást szellemi síkról a fizikaira. Mi elindultunk egy úton, építettünk. Padot és egy kemencét.

Nagyon örültem, hogy összejött a csipet-csapat és egy közös építkezésen keresztül sikerült kicsit átlényegítenünk magunkat az elméletből a gyakorlatba, belesimogattuk magunkat egy nagy szép kemencébe. Hmmm.... igazán szimbolikus kép ez a kemence, tűz, szív.... teremtés.... átalakulás... élet. Ilyen szavak jutnak az eszembe, melyek mindenképp pozitív értéket képviselnek egy alakuló közösség életében. :)

Nagyon szépen köszönöm mindegyikőtök társaságát, a beszélgetéseket, az élményt, a hangulatot és azt a sok energiát, amit egymásnak adtunk. Bihari Ádámnak a kitartó pásztorkodást, Bihari Zoltánnak a szakértő lelkes atyáskodást.

Tábor résztvevői:

Bihari Ádám, Bihari Zoltán, Kertész Ákos, Medvey Boldizsár, Lőrincz Anna, Csehák Fanni, Papp Géza, Juhász Balázs, Kovács Viktor, Györgyi Máté, Heli Judit, Radev Gergő, Kozma Zsuzsanna

Az elkészült pad:A kemence készítése 7 sor tégla alap felfalazásával kezdődött. Belülre 15 cm kavicsréteget szórtunk, valamint jó 10 cm zúzott üveget. Erre ismét körül-belül 15 cm sár réteget tettünk, majd hagytuk állni egy éjszakányi időt. Reggel egy csipet sóval hintettük meg. :)


Reggel kitűztük a kemence száját és egyenlő távolságra vesszőket szúrtunk a még nem teljesen szilárd vályogba.

Legfelül egy abronccsal koronáztuk a vesszőket.Így készül a kosár:

Mikor elkészült a kosárváz, a vályogból gombócokat formálunk és szakszerű 45 fokos szögben erősen odapasszintyuk (erre találunk a összképesek szótárában találóbb szakkifejezést, de az írott szó itt nem elég megengedő) a kosár külső síkjára. Egyenletesen körkörösen felfelé haladva...
Ha a passzintyás elkészült, ismét várnunk kell egy éjszakát, hogy száradjon a kemence kérge. Közben javasolt Heli Judit kolleginát invitálni, hogy a várakozás "olajozottabban" menjen. :)

Reggel a felébredés után már csak simogatni kell a kemencét, hogy a megfelelő formáját elérje.