Gombosszeg, lakóépület

Gombosszeg Zalaegerszegtől dél-nyugatra 15 km-re található, a Barlahida-Nagylengyel útból „szegek” felé elágazó út mentén. A Cserta patak a közelében folyik el. A Göcsej tájegység jellegzetes hegyhátain épült kis települések egyike. Gombosszeg apró település egy dombháton, a Göcsej szívében. Becsvölgye vagy a Nagylengyel-Petrikeresztúr út felől lehet megközelíteni.

Az épület alapkonfigurációja a hagyományos háromosztatú parasztház, mely a modern társadalom megváltozott lakóigényei miatt a középső traktus részén kibővül. Az épület keleti irányból közelíthető meg gyalogosan. A lakóépületbe való bejutás a keleti irányból lehetséges, a homlokzat síkjából enyhén kiemelt, tetővel védett bejáraton keresztül. Innen lehet bejutni az előtéren keresztül a ház központi terébe, az étkezőbe és a konyhába, mely helyről elérhető az összes többi helyiség. Az épületet a középső traktus geometriai súlypontjában elhelyezett tömegkályha fogja fűteni. A körre szerkesztett étkező-konyha rész és a hagyományos formavilágú, derékszögekkel, szigorúbb vonalvezetéssel készülő épületrészek áthatása a női és férfi princípiumok egymásba hatását, egymástól elválaszthatatlan, formailag elkülönülő, de mégis egymást támogató szerepek metaforáját személyesíti meg. Az épület középpontjában kap helyet a tömegkályha, mely szemeskályha és csikótűzhely is egyben. Egy körre szerkesztett tér középpontjában helyezkedik el, ugyanis ez, a tűz környezete maga a ház középpontja. És mint a központi helyekre jellemző az origó és az attól mért azonos távolság. A kör ívén levő pontokra az egyenrangúság, mint a család, vagy a közösség tagjai között is az egyenlőség jellemző. A konyha és étkező fölött galéria készül, mely egy légtérben van a földszinti közösségi terekkel. Az utca felőli oldalon található a földszinten a gyerekek szobája, felette, a tetőtérben a szülői háló.

A telek nyugati oldala felé található a nappali. Innen indul a lépcső a galériára, valamint innen lehet kijutni a nyugati homlokzaton található fedett nyitott teraszra. Az épület északi oldalán helyezkednek el a kiszolgáló helyiségek.